Transformatör Hesaplama Programı - Bir Fazlı Trafo Hesapla Excel

Ev yapımı trafo,Transformatör Hesaplama Programı,Trafo Hesaplama,trafo hesaplama formülleri,ev yapımı punta kaynak makinesi,Transformatör formülleri,Trafo Hesaplama Programı.

Bir fazlı Transformatör ( Trafo ) hesaplama formülleri kullanılarak oluşturulan, kullanma kılavuzu içeren  ve kullanılacak  malzemelerin ölçülerini ve miktarlarını da veren  Trafo Hesaplama Cetveline Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Tabloyu bu bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz. Bir Fazlı Trafo Hesaplama Programı Excel

Bundan birkaç yıl önce uzun uğraşlardan sonra excel ortamında hazırladığım Bir Fazlı Transformatör ( Trafo ) Hesaplama Cetvelini (V2)  sizlerle paylaşmanın vaktinin geldiğini düşünüyorum.  Ev imkânlarında ve ev yapımı trafo olarak yaptığım transformatörün tasarımında bu hesaplama tablosunu kullandım. Gerçekten işe yarıyor. Transformatör hesaplama programına girilen ve girilen değerlere göre programın verdiği değerler gerçek uygulama verileri ile birebir örtüşüyor.
Bu işe kalkışmadan önce konu ile ilgili sadece yüzeysel bir bilgim vardı. İnternet ortamında ve forumlarda yapmış olduğum bir dizi araştırma sonucunda edindiğim bilgiler ve hesaplamada hangi formüllerin kullanılacağının da öğrenmemle birlikte, ilk önce kâğıt üzerinde trafonun hesaplamalarını yaptım. Ancak tasarımda nihai karar verebilmem için farklı seçenekleri de denemek gerekti. Farklı her seçeneğin sonuçlarını değerlendirmek için her seferinde tüm trafo hesabını en baştan yapmam gerekiyordu. Bu yüzden tüm trafo hesaplama formüllerini excel ortamına aktardım. Daha önceden onlarca dakika süren hesaplama böyle vakit kaybetmeden anında yapılabiliyor. Ve farklı birçok seçeneği kısa bir süre içinde değerlendirip, kısa sürede işe başlayabiliyoruz.
Bu tabloyu oluşturmamda ki tek sebep bir ev yapımı punta kaynak makinesi yapmak istedim ancak  o zaman için hiç trafo hesaplama programı bulanamamıştım.  İlk oluşturduğum trafo hesap programı kendi kullanımına ve ihtiyacıma uygun olacak şekilde son derece sade idi.  O zamandan bu zamana geçen süre içinde, birkaç sitede farklı program ve excel ortamında hazırlanmış hesaplama uygulamaları mevcut oldu. Evet, benim oluşturduğum Transformatör Hesaplama Programı ana hatları itibari ile diğerlerinden benzersiz ve farklı değil. Sonuçta aynı hesap formüllerini uygulayıp aynı aleti yapıyoruz.
Ancak benim excel ortamında hazırladığım bu cetvele diğer programlarda olmayan benzersiz birkaç ekleme daha yaptım. Ve bu haliyle amatörlerin işini kolaylaştırmayı hedefledim.  Hazırlanan içerik bu haliyle tam bir amatör dostu olmuş oldu.
Tablonun içinde her ne kadar kullanma talimatı başlığı altında geniş bir açıklama metni yer alsa da, burada da kısaca tanıtmak istiyorum. Tablonun görünüşü aşağıdaki görseldeki gibidir.

Burada gördüğünüz gibi tablo dört ana bölümden oluşuyor. Mavi, Kırmızı, Yeşil ve Gri renklerden ayırt edebilirsiniz. Tabi tablonun altında yukarıda bahsettiğim gibi Kullanma Talimatnamesi başlığı altında her bir değerin ne anlama geldiğini açıklayan bir kılavuz da yer alıyor.  Evet bu kullanma kılavuzunu hesaplama tablomuzu benzerlerinden ayıran, amatörlerin yararlanabileceği ve tablonun daha rahat kullanımına imkan sağlayan ek ve benzersiz bir özellik olarak sunuyorum.
Başlangıç olarak, kullanım sırasında zihninizde tasarladığınız transformatöre ait bilgilerin, transformatörün kullanım amacına uygun olan verilerini,  GİRİŞ VERİLERİ başlığı altındaki mor renkli hücrelere yazılması gerekiyor. 
Giriş verileri kısmına tüm verilerin yazılmasıyla kırmızı bölümde transformatörün imalatında kullanılacak verileri elde ederiz.
Gri Bölüm ise tablonun hesaplama işlemlerinde kullanılan veriler yer alıyor. Bu kısımda kullanıcının yararlanacağı her hangi bir bilgi bulunmuyor.
Hazırlamış olduğum bir fazlı Transformatör Hesaplama cetvelinin benzerlerinden ayıran ikinci ve önemli bir eklenti de işte bu yeşil bölüm. Bu bölümde diğer hiçbir program ve excel tablosunda bulunmayan kullanmanız gereken malzemelerin özellik ve miktarlarını seçmenizde olağan üstü kolaylık sağlayan birçok bilgi bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse kullanılacak trafo sacı aralıklarının minimum hangi ölçülerde olması gerektiği, iletkenin sargı sarım şekli, temin etmeniz gereken iletkenin uzunluk ölçüleri ve bu ölçülere göre satıcıdan kaç kilogram veya kaç metre uzunlukta almanız gerektiği (bazı satıcılar bakır emaye bobin telleri kg cinsinden satabiliyor) gibi amatör kullanıcının işini kolaylaştırmayı  hedefledim.
Ancak bu bölümde verilen ölçülerin tabloda da bahsedildiği gibi minimum yaklaşık ölçüler olduğunu unutmamanız gerekiyor. Bu ölçüler her tasarım için gerçekte aynı değildir. Bu yüzden yeşil kısımdaki hangi değerlerden yararlanacaksanız yararlanın, verilen değere mutlaka ama mutlaka % 10 ile %20 oranlarında ekleme yaparak kullanmayı ihmal etmeyin. Hatta işinizi sağlama almak istiyorsanız daha fazla ekleme yapmanızda fayda olabilir. Hangi oranlarda artırma yapacağınıza tasarımınıza göre siz kendiniz karar vermelisiniz. Sonuçta yapay zekâ icat etmedik değil mi?

Tabloyu bu bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz. Bir Fazlı Transformatör Hesaplama Formüllü 
Güle güle kullanmanız dileğiyle.

Ayrıca işe başlamadan önce  Transformatör ( Trafo ) Sarımında ve Tasarımında Edilecek hususlar hakkında yazıma da bakmanızda fayda var


ev yapımı trafo,Transformatör Hesaplama Programı,Trafo Hesaplama,trafo hesaplama formülleri,ev yapımı punta kaynak makinesi,Transformatör formülleri,Trafo Hesaplama Programı

6 yorum:

  1. teşekkürler faydalı bilgi. başarılarınızın devamı dileğimle

    YanıtlaSil
  2. yararlandıysanız ne mutlu

    YanıtlaSil
  3. It's always a pleasure to read good articles like this one.
    Kids Gps Watch
    GPS Kids Watch

    YanıtlaSil
  4. Selamlar, 12V 4A adaptör ve 4A trafoyu 5 metre 3 çipli RGB lede bağlasam ömrü kısa olur mu? ne kadar gider?

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler. Güzel çalışma başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Инстраграмм остается самой популярной площадкой для продвижения собственного бизнеса. Но, как показывает практика, люди гораздо чаще подписываются на профили в каких уже достаточное количество подписчиков. Если заниматься продвижение своими силами, потратить на это можно очень множество времени, поэтому гораздо лучше обратиться к специалистам из Krutiminst.ru тут https://ace.oauife.edu.ng/approaching-diversity-with-the-brain-in-mind/

    YanıtlaSil